Semnele care indică faptul că ai început să consumi prea mult zahăr și că este cazul să te oprești, înainte de a-ți dezechilibra starea de sănătate

foto: NAILPRO Magazine

Consumul excesiv de zahăr este una dintre problemele majore, atunci când vine vorba de alimentația noastră.

Tot mai mulți oameni sunt dependenți de zahăr și nici măcar nu conștientizează acest lucru. Zahărul este ascuns (sub forma altor denumiri) în foarte multe alimente, chiar și în unele mezeluri, astfel că ne este foarte greu să ne dăm seama ce cantitate de zahăr consumăm în fiecare zi.

Conform Mediafax.ro, un român consumă în medie 30 kg de zahăr anual, faţă de circa 16 kg cât este media europeană, ceea ce explică înmulţirea cazurilor de diabet la copii şi faptul că jumătate din populaţia României este obeză.

Excesele dăunează sănătății, iar consumul de prea mult zahăr poate avea efecte neplăcute asupra stării tale de sănătate.

Iată mai jos câteva semne care indică faptul că ai început să consumi prea mult zahăr și că este cazul să iei măsuri!

1.Te simți obosit și lipsit de energie

Senzația de oboseală pe care o ai mai tot timpul este unul dintre semnele care te atenționează că este timpul să consumi mai puțin zahăr.

O substanță chimică din creier, care te ajută să te simți energic, este reprimată când consumi zahăr. Astcel că, cel mai bun sfat este să ai grijă ce consumi.

2.Îți este poftă mai tot timpul de ceva dulce

Zahărul duce la dependență, iar consumul de alimente dulci conduce la o reacție în lanț.

3.Depresie și anxietate

Consumul de zahăr în cantități mari ne afectează corpul, dar și emoțional.

Dependenții de zahăr experimentează sentimente care sunt asociate cu depresia, aceștia fiind mai tot timpul triști.

Și, de asemenea, sentimentele care sunt legate de anxietate, precum nervozitatea și îngrijorarea în mod constant – ar putea fi, de asemenea, rezultatele unui consum ridicat de zahăr.

4. Probleme ale pielii, dar și cu picioarele

Zahărul consumat acționează ca un inflamatoriu, cauzând diverse probleme dermice, cum ar fi acnee, eczeme, rozacee, uscare excesivă sau secreție de uleiuri în exces. În plus, tot din cauza consumului ridicat de zahăr poți avea cercuri negre sub ochi.

Efectele inflamatorii ale zahărului pot cauza și fasceita plantară, o afecțiune care duce la dureri în țesutul de pe călcâi și tălpi.

5.Obezitate

Corpul nostru poate tolera doar o anumită cantitate de zahăr. Atunci când consumi mai mult zahăr decât este recomandat, caloriile de zahăr ajung să fie stocate ca grăsimi corporale. Astfel că, în timp, poți avea din această cauză probleme cu greutatea.

6.Senzația de foame excesivă

Un nivel ridicat al zahărului în sânge nu lasă nutrienții pe care îi consumi să pătrundă în celulele tale. Astfel că, organismul tău nu primește destulă energie și în felul acesta apare din nou senzația de foame.

7.Urinare frecventă

Atunci când nivelul de glucoză din sânge este ridicat, reacția rinichilor este de a încerca să scadă valoarea acesteia din sânge, eliminând surplusul de glucoză din sânge prin urină.

8.Gura uscată și accentuarea senzației de sete

Cantitatea mare de glucoză din sânge stabilește un efect de domino la nivelul organismului unei persoane. Valorile ridicate de zahăr din sânge duc la creșterea producției de urină și la nevoia de a urina mai des, iar urinarea frecventă scade nivelul fluidelor din organism. În consecință, persoanei în cauză îi va fi mult mai sete decât în mod normal.

9.Scăderea în greutate

Dacă ai un nivel ridicat de glucoză ești predispus să slăbești destul de mult, într-o perioadă scurtă de timp. Nu contează dacă mănânci mese obișnuite care conțin o cantitate suficientă de calorii. De ce se întâmplă acest lucru?
Ei bine, pierderea în greutate ar putea fi cauzată de eliminarea apei din organism, ca urmare a urinării frecvente.

Dacă nivelul insulinei din organism nu este suficient pentru absorbția glucozei, corpul tău va porni automat procesul de ardere a grăsimilor.

10.Vedere încețoșată

Când nivelul de zahăr din sânge crește, capacitatea mușchilor oculari de a susține cristalinul se alterează. Deși cristalinul nu este deteriorat, mușchii depun un efort mult mai mare pentru a contribui la procesul focalizării.
Vederea încețoșată apare atunci când există modificări bruște ale valorilor zahărului din sânge, iar mușchii oculari încă nu s-au adaptat la acestea.

Cum scapi de dependența de dulciuri

Trebuie să înveți să mănânci conștient și să nu renunți la mesele principale ale zilei, pentru că atunci când foamea și pofta se întâlnesc de cele mai multe ori sfârșești prin a mânca ceva dulce.

În plus, o altă variantă este aceea să cumperi produse în cantități mai mici, astfel încât atunci când mănânci o ciocolată, de exemplu, să nu stai cu gândul că au mai rămas câteva bucățele din ea.

În plus, dacă nu poți renunța la prăjituri, încearcă să îți prepari deserturi fără zahăr. Există o mulțime de astfel de rețete și sunt o soluție eficientă.

sursa: sfatulmedicului.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.