Semnele minore care prevestesc probleme grave de sănătate

Corpul nostru este cel dintâi medic care ne atrage atenția asupra problemelor de sănătate cu care ne confruntăm.

Noi, însă, avem tendința să ignorăm semnalele de alarmă pe care acesta le trage. Din nefericire, există și posibilitatea să nu le recunoaștem și să contribuim astfel la agravarea unor afecțiuni…

În rândurile ce urmează, ne vom opri asupra a 5 semne minore care indică probleme de sănătate. Învață să le recunoști și prezintă-te la medic imediat ce le-ai identificat pentru a opri la timp evoluția bolii.

Durerea de cap

Ești prea stresată, sau ai stat în curent, sau ești înconjurată de persoane care vorbesc prea mult și te înnebunesc de cap, sau ești deshidratată. Sau poate nu. Poate că nu acestea sunt adevăratele motive ale durerilor tale de cap. Acestea pot fi simptomele unor probleme de sănătate mult mai grave.

O durere de cap cronică poate indica faptul că ai un risc crescut de a suferi un atac cerebral sau că, dimpotrivă, ai suferit recent unul, fără ca măcar să-ți dai seama. Așadar, dacă ai dureri de cap frecvente, consultă-ți medicul. Întrucât accidentele vasculare cerebrale sunt repetitive, este crucial să afli sigur dacă este, într-adevăr, vorba despre o astfel de leziune cerebrală.

Durerea de cap poate fi, de asemenea, provocată de meningită sau de o tumoare cerebrală.

Pielea lipsită de elasticitate

O recunoști ușor: o apuci între două degete și, dacă gradul ei de elasticitate este normal, va reveni la loc imediat ce îi vei da drumul. Incapacitatea pielii de a reveni la normal este unul dintre cele mai frecvente semne minore care indică probleme de sănătate. Unele dintre acestea sunt mai puțin grave, cum ar fi deshidratarea.

Pierderea elasticității pielii semnalează o deshidratare severă. Creierul nostru face adesea confuzie între senzația de sete și cea de foame și, de regulă, noi alegem să-i dăm curs senzației de foame. Așa că de fiecare dată când ți-e foame, bea un pahar cu apă. Așteaptă apoi 15 minute. Îți mai este foame? Ia o gustare doar dacă răspunsul este da.

Lipsa de elasticitate poate fi, totodată, consecința unei afecțiuni mai grave precum diabetul.

Vânătăile

Faptul că te învinețești mult prea ușor ar trebui să te pună pe gânduri. Învinețirea este consecința spargerii vaselor de sânge de sub piele. Culoarea vineție apare ca urmare a stagnării sângelui. Învinețirea ușoară poate indica instalarea în corp a leucemiei.

Organismul persoanelor bolnave de leucemie nu produce suficiente trombocite, celule care împiedică pierderea sângelui prin procesul numit coagulare. Spre deosebire de vânătăile care apar ca urmare a loviturilor, cele cauzate de leucemie apar și în zone ale corpului mai puțin comune, cum ar fi, spre exemplu, pe spate.

Pistruii cu aspect modificat

În mod normal, pistruii nu pun probleme de sănătate. Nu la fel stă situația dacă aceștia își schimbă forma sau culoarea. Aceste modificări în aspectul pistruilor sunt, adesea, semne care indică probleme de sănătate.
Este aceeași situație ca și în cazul alunițelor. Orice modificare a formei, culorii sau consistenței pistruilor ar trebui să te trimită de urgență la medic, întrucât poate fi vorba despre cancer de piele.

Sângerările nazale

În mod normal, sângerările nazale sunt cauzate de alergii sau de umiditatea scăzută. Totuși, frecvența mare a sângerărilor este unul dintre semnele care indică probleme de sănătate grave: fie sindrom Osler-Weber-Rendu, fie o tumoră nazală.

Sindromul Osler-Weber-Rendu este o afecțiune ereditară caracterizată prin malformații vasculare, care provoacă sângerări greu de controlat. Sângerarea nazală specifică acestei boli poate determina insuficiență cardiacă, deficit de fier sau inflamarea ficatului.

Acum că știi care sunt principalele semne minore care indică probleme de sănătate, nu ezita să soliciți opinia medicului tău ori de câte ori te confrunți cu acestea.

sursa: hora.md

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.