Semnele care îți dezvăluie existența unei inflamații cronice în organism. Starea ta de sănătate va fi afectată

foto: Everyday Health
De obicei, este destul de usor sa ne dam seama daca ne confruntam cu o inflamatie acuta. Daca iti scarpini pielea, aceasta se inroseste si se incalzeste. Daca esti racit, ai nasul infundat si febra lumea intreaga isi va da seama ca suferi de inflamatie. Asa ca, inflamatia acuta este un proces natural, sanatos, care ajuta organismul sa se vindece.
Cu toate acestea, inflamatia cronica este cu totul si cu totul o alta poveste. Inflamatia cronica apare atunci cand sistemul imunitar devine setat permanent pe modul “pornit”. Prin urmare, acesta elibereaza in mod constant un potop de substante chimice daunatoare care ar putea imbolnavi celulele. Este asemenea unui incendiu care nu se stinge cu una cu doua.
Cercetari recente sugereaza ca inflamatia cronica este asociata cu multe boli moderne, inclusiv obezitatea si afectiunile cardiovasculare. In plus, inflamatia cronica te-ar putea face sa te simti obosit si letargic.
Medicul tau iti poate masura nivelul de proteina C, un indiciu al inflamatiei, pentru a afla daca inflamatia cronica iti afecteaza starea de sanatate. Cu toate acestea, acesta nu este singurul mod prin care poti afla, desi este cel mai sigur si cel care iti ofera cea mai mare certitudine.
Cum poti afla daca suferi de inflamatie cronica?
Inflamatia cronica se poate face simtita intr-o varietate de moduri, dar aceste ZECE semne sunt cele mai comune:
1. Ai un colacel de grasime in jurul taliei
Celulele de grasime aflate la nivelul abdomenului agita substantele chimice si inflamatorii – cu cat stratul de grasime este mai mare, cu atat mai multe astfel de substante chimice sunt create. De fapt, expertul in medicina cardiovasculara Peter Libby, numeste grasimea abdominala “focar de inflamatie”.
2. Ai niveluri mari de glucoza in sange
Nivelurile mari de zahar din sange cresc numarul de citokine inflamatorii in sange. De asemenea, contribuie la cresterea nivelului de molecule numite produse finale glicozilare (AGE), care sunt pro-inflamatorii.
3. Suferi de probleme digestive, cum ar fi gaze, diaree, balonare sau constipatie
Aceste probleme pot rezulta dintr-un intestin bolnav, inflamat, permeabil, care permite toxinelor sa scape in fluxul sanguin si este una dintre cauzele principale ale aparitiei inflamatiei la nivelul intregului organism.
4. Esti obosit tot timpul
Celulele inflamate sunt celule bolnave si acestea nu pot produce energia de care ai nevoie pentru a te simti odihnit si revigorat. Ca rezultat, te simti obosit chiar si imediat dupa ce te dai jos din pat – iar pana dupa-amiaza, esti epuizat.
5. Ai probleme de piele, cum ar fi eczeme, psoriazis sau piele de culoare rosie sau patata
Acesta ar putea un semn exterior al unui foc interior. Acesta este motivul pentru care exista o legatura puternica intre psoriazis si stari inflamatorii care se manifesta pe plan intern, inclusiv diabetul zaharat si bolile cardiovasculare).
6. Ai alergii
In cazul in care te lupti tot timpul cu ochii umezi si cu un nas care curge, ai putea suferi de inflamatie cronica.
7. Fata ta este umflata sau ai pungi sub ochi
Acesta este un semn comun al unei inflamatii intene.
8. Suferi de boli ale gingiilor
Acesta este un alt indiciu exterior al unei inflamatii interne.
9. Suferi de depresie, de anxietate sau de “ceata mentala”
Inflamatia iti poate afecta chimia creierului, cauzand schimbari in modul in care gandesti si in care te simti.
10. Barbatii pot suferi de disfunctii erectile
Inflamatia cronica poate fi o cauza a acestei probleme.
Cum pot vindeca inflamatia cronica prezenta la nivelul organismului?
Poti incepe prin eliminarea alimentelor inflamatorii, cum ar fi zaharul si cerealele. Poti consuma proteine de calitate, legume si grasimi sanatoase. Pentru o doza mare de putere anti-inflamatie pot consuma in fiecare zi zeama de oase. Practica exercitii fizice in fiecare zi, odihneste-te suficient, tine stresul la distanta cu ajutorul meditatiei si impovareaza-ti organismul cu mai putine substante chimice toxice.
sursa: adevarul.ro