Sfaturi prețioase pentru plantarea lalelelor pentru ca toți bulbii să dea flori

foto: Saga

Plantarea bulbilor de lalele primăvara se poate face după o tehnică similară cu aceea dacă optați pentru plantarea de toamnă. Diferența o face adâncimea la care trebuie să plantați bulbii. Dacă îi puneți prea adânc, răsărire se va face mai târziu.

Bulbii cumpărați de toamna se țin la loc uscat și rece, sub 7-8 grade Celsius, dar peste 4-5 grade Celsius în aer. Îi puteți păstra chiar și în frigider, însă evitați să îi puneți în apropierea merelor. În cazul bulbilor cumpărați primăvara, întrebați dacă aceștia au avut perioada de ”iarnă” de cel puțin 8-10 săptămâni în condițiile descrise anterior, atfel nu vor înflori cum vă doriți.

Pentru plantare, alegeți bulbii sănătoși, eliminați-i pe cei la care vedeți urme de lovituri sau pe care îi simțiti moi – semn de mucegai. Ideal ar fi să efectuați un tratament cu fungicide, direct pe bulbi, chiar înainte de plantare.

Momentul plantării bulbilor de lalea trebuie ales în funcție de evoluția temperaturilor, a vremii. Trebuie evitat orice risc de îngheț, astfel că vă puteți apuca de munca în grădină cel mai devreme în luna martie. O mare importanță o are și zona în care locuiți.

Nici plantarea tardivă a bulbilor nu este recomandată pentru că atunci când vor înflori, lalelelor se vor trece mai repede. Ca și condiții ideale pentru creșterea lalelelor ar trebui să aveți atunci 20 de grade Celsius pe timpul zilei și 10-12 grade pe timpul nopții.

Adâncimea la care se recomandă plantarea lalelelor primăvara este de 2 centimetri, evitându-se astfel și o mare parte din riscul de îngheț. Puteți alege să puneți în pământ bulb cu bulb sau să îi așezați pe toți pe un ”covor” de pământ, pe care apoi să îl acoperiți un strat de pământ fertil.

Udarea bulbilor de lalea se face imediat după plantare și apoi regulat, în funcție de necesar. Dacă plouă, nu mai este nevoie să ajutați plantele cu aport suplimentar de apă pentru că excesul de apă nu le face deloc bine.

Nu uitați să marcați locul unde ați plantat bulbii de lalele și să vă notați zilele în care ați efectuat lucrările în grădină. În acest fel veți putea urmări evoluția plantelor și veți putea identifica florile imediat după răsărire.

După plantarea de primăvară a lalelelor, veți avea flori în circa 2-4 săptămâni, iar dacă ați plantat bulbii de toamna, înflorirea acestora se va face în funcție de condițiile meteo și de adâncimea la care au fost puși bulbii – cu cât au fost sădiți mai adânc, cu atât florile va întârzia mai mult să apară.

articol publicat pe agrointel.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.