Simptomele care tradează afecțiunile cardiace. Numărul deceselor ar putea fi redus dacă oamenii a racorda o mai mare importanță factorilor de risc

foto: Daily Star
In Romania, bolile de inima sunt cauza a 6 din 10 decese. Medicii spun ca numarul deceselor ar putea fi redus daca oamenii ar acorda o mai mare importanta factorilor de risc si a simptomelor.
Adesea, simptomele bolilor cardiovasculare sunt dificil de identificat intrucat nu sunt intotdeauna evidente si intense si variaza de la un caz la altul. Din aceasta cauza medicii recomanda mare atentie oricarui semn, chiar daca se manifesta pe o scurta perioada de timp sau poate fi atribuit unei alte afectiuni. Iata cateva simptome care tradeaza afectiunile cardiace, potrivit Sfatul medicului:
1. Anxietatea
Perioada prodromala infarctului miocardic se caracterizeaza prin manifestarea unui stari de anxietate intensa. Pacientii care au supravietuit unui infarct miocardic sustin ca se simteau ca si cum ar astepta un verdict iminent.
2. Durere in piept (angina pectorala)
Durerile in piept sunt cele mai comune simptome ale infarctului miocardic.
In cazul bolilor de inima, durerile toracice apar sub stern, putin catre partea stanga; durerea poate fi comparata cu o greutate care apasa pe piept, provocand o senzatie de disconfort, de presiune si de plenitudine. De regula, femeile de confrunta cu senzatia de arsura in piept, iar barbatii cu senzatiile de presiune si durere in piept. Potrivit medicilor in cardiologie, oamenii asociaza durerile toracice cu existenta afectiunilor digestive.
3. Tuse
Tusea persistenta sau respiratia suieratoare pot fi simptome ale insuficientei cardiace, cu toate ca apar din cauza acumularii de lichid in plamani. In anumite cazuri, pacientii s-au confruntat si cu tuse persistanta si hemoptizie.
4. Vertij
Infarctul miocardic provoaca vertij si pierderea constiintei, astfel, sunt provocate tulburari severe de ritm cardiac, cunoscute sub numele de aritmii.
5. Oboseala
Oboseala neobisnuita se manifesta in perioada prodromala mai ales in cazul femeilor.
Daca nu va simtiti bine nu lasati timpul sa treaca in defavoarea dvs. … suntati la 112!
6. Starea de greata si lipsa poftei de mancare
Nu sunt putine cazurile cand oamenii manifesta stari de greata in perioada prodromala a infarctului miocardic. Totodata, balonarea abdominala si starile de greata asociate cu insuficienta cardiaca pot interfera cu apetitul alimentar.
7. Durere manifestata in alte parti ale corpului
In caz de infarct miocardic, initial, durerea de manifesta in piept dupa care se propaga catre umeri, brate, coate, spate, gat, maxilar sau abdoment. Totodata, exista situatii cand durerea toracica nu se manifesta, ci doar durerile din zonele mentionate mai sus.
In cazul barbatilor, durerea de manifesta in special la nivelul bratului stang, iar in cazul femeilor cel mai propabil aceasta va fi resimtita la ambele brate sau intre omoplati.
8. Tulburari de ritm cardiac si frecventa cardiaca
Potrivit medicilor specialisti, aparitia ocazionala a tulburarilor de ritm cardiac nu reprezinta un motiv de ingrijorarea pentru sanatate, dar daca pe langa aceste tulburari apar si alte simptome, precum: slabiciune, vertij, dificultati de respiratie atunci pacientul se poate confrunta cu un infarct miocardic sau cu insuficienta cardiaca. Netratate, aritmiile pot cauza accident vascular cerebral sau moarte subita.
9. Dispnee
Persoanele care se simt obosite, epuizate dupa un efort de intensitate minina, ar putea suferi de o afectiune pulmonare, precum astmul bronsic, bronhopneumopatia cronica obstructiva; insa, dispneea este simptom si pentru infarctul miocardic sau insuficienta cardiaca. Frecvent, in timpul unui infarct miocardic dificultatea de respiratie este insotita de dureri in piept.
10. Transpiratia
Traspiratia rece este unul dintre cele mai comune simptome ale infarctului miocardic. Aceasta apare chiar si atunci cand organismul este relaxat si se afla in stare de repaus.
11. Inflamatii
Insuficienta cardiaca cauzeaza retentia lichidului in organism, fapt care conduce la aparitia inflamatiilor la nivelul picioarelor, gleznelor, mainilor sau abdomenului, precum si la cresterea brusca in greutate si, uneori, la pierderea poftei de mancare.
12. Slabiciune
In perioada prodromala a unui infarct miocardic, pacientii se confrunta cu o stare de slabiciune severa si inexplicabila. Potrivit pacientilor, in zilele respective nu aveau forta necesara pentru a tine in mane o foaie de hartie.
13. Palpitatii
Indica existenta unei tulburari de ritm cardiac; acestea pot sa insoteasca un efort mare, o emotie sau un bufeu de angoasa.