Starea minții influențează starea sistemului imunitar

foto: DiabeticLiving.today
Mintea, atât în sensul bun, cât și în cel rău, exercită o incredibilă putere asupra sănătății sistemului imunitar. De exemplu, stresul are o puternică influență negativă asupra funcției sistemului imunitar, tocmai de aceea, atunci când suntem foarte stresați suntem mai predispuși să răcim.
Când cercetătorii de la Carnegie Mellon University au infectat participanții din cadrul unui studiu cu virusul unei răceli obișnuite, persoanele care au afirmat că sunt stresate au înregistrat o posibilitate dublă de a se îmbolnăvi în comparație cu cei care nu erau stresați.
În cazul în care ne îmbolnăvim, factorii de stres emoțional pot determina chiar ca simptomele de răceală sau gripă să se înrăutățească. Așa cum a semnalat autorul principal al acestui studiu, Dr. Sheldon Cohen, Profesor de Psihologie din cadrul Carnegie Mellon University:
„Inflamația este reglată în parte de hormonul cortizol, iar atunci când cortizolului nu i se permite să aibă această funcție, inflamația poate scăpa de sub control…
Abilitatea sistemului imunitar de a regla inflamația, prezice cine va contacta o răceală, însă cel mai important aspect este acela că oferă o explicație a faptului cum anume poate stresul să declanșeze anumite boli.
Atunci când suntem stresați, celulele sistemului imunitar sunt capabile să răspundă hormonului de control și în consecință, să producă nivele de inflamație care determină apariția bolilor.
Datorită faptului că inflamația joacă un rol în multe boli precum bolile cardiovasculare, astmul și tulburările autoimunitare, acest model sugerează de asemenea de ce ne afectează stresul.
La fel, opusul acestui exemplu este real, și anume că gândurile și atitudinile pozitive sunt capabile să provoace anumite transformări în corp care în schimb, întăresc sistemul imunitar, stimulând emoțiile pozitive, reducând durerea și împiedicând apariția bolilor cronice, ameliorând și combătând stresul.
De exemplu, un alt studiu științific a demonstrat că fericirea, optimismul, împlinirea în viață, precum și alte caracteristici psihologice pozitive sunt asociate cu un risc mai scăzut de a a avea o boală cardiacă.
S-a demonstrat științific inclusiv faptul că fericirea poate influența genele! O echipă de cercetători de la UCLA a demonstrată că persoanele care trăiesc o profundă senzație de fericire și bunăstare au nivele mult mai mici de răspuns genetic inflamatoriu și de asemenea, un răspuns genetic mai puternic antiviral și la anticorpi.
sursa: mercola.com