Sunt două medicamente consumate frecvent de români. Conform specialiștilor, pot provoca accidente vasculare cerebrale

foto: Saebo

O echipa de cercetatori olandezi a realizat un studiu pe o durata de 13 ani prin care s-a constatat ca medicamentele Diclofenac si Ibuprofen pot provoca cu usurinta un accident vascular cerebral. Conform studiului medicamentele sporesc cu pana la 84% riscul de fibrilatie atriala, cauza principala a accidentelor vasculare cerebrale.

Vârsta medie a participanţilor la studiu a fost de 68 de ani, iar peste jumătate dintre aceştia au fost femei, conform unui raport publicat în revista online BMJ Open.

În timpul monitorizării, cu o durată medie de 13 ani, 857 de participanţi au dezvoltat fibrilaţie atrială. Dintre aceştia, 261 nu folosiseră niciodată medicamente NSAID în momentul punerii diagnosticului, 554 folosiseră acest tip de medicamente în trecut, iar 42 urmau un tratament cu aceste medicamente în perioada efectuării studiului.

Daca va aflati sub tratament cu aceste doua analgezice este recomandat sa contactati medicul dumneavoastra pentru a va informa daca sunteti supus unui risc.

Specialistii spun ca nu doar aceste doua medicamente ne supun unui risc ridicat de accident vascular cerebral si ca este indicat ca in momentul in care ni se prescrie un medicament antiinflamator ce nu se elibereaza fara reteta, sa avem grija pentru ca riscul creste imediat ce incepem sa luam tratamentul.

sursa: mediafax.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.