Te ridici în picioare brusc şi ameţeşti? Ce poate indica această stare? Sunt cel puțin 10 afecțiuni semnalate de amețeli

foto: abyayala.tv.bo

Te ridici în picioare şi brusc ameţeşti. Această problemă este frecventă, spun medicii şi, până la un punct, normală- este datorată tendinţei sângelui de a rămâne în vasele de la nivelul picioarelor ca urmare a acţiunii forţei gravitaţionale, scrie realitatea.net.

Senzatia de ameteala la ridicarea in picioare dureaza cateva secunde si poate fi insotita de intunecarea vederii.

La persoanele sanatoase, imediat ce se ridica in picioare, intervin mecanisme care compenseaza deplasarea sangelui spre extremitatile inferioare: inima bate mai tare si vasele se contracta reflex pentru a mentine o presiune a sangelui in partea superioara a corpului suficienta sa asigurare in continuare buna functionare a creierului. Atunci cand aceste mecanisme nu reusesc sa reechilibreze prompt presiunea sangelui apar ameteli severe care uneori pot fi urmate de lesin.

10 afectiuni semnalate de ameteli

Cauzele ametelii severe la ridicarea in picioare

1. Hipotensiune ortostatica – o afectiune diagnosticata prin masurarea tensiunii arteriale sistolice in pozitie culcata si apoi in ortostatism (in picioare). Daca in pozitie ridicata tensiunea arteriala scade cu mai mult de 20 mm Hg fata de valoarea ei masurata la pacientul culcat este vorba de o disfunctie a mecanismelor de reglare, posibil datorata diabetului, bolii Parkinson sau altor afectiuni. Se intalneste mai ales la varstnici, scrie sanatate.bzi.ro.

2. Tahicardia posturala ortostatica – la ridicarea in ortostatism, inima bate foarte repede ducand la ameteli fara scaderea presiunii sangelui. Se intalneste mai frecvent la tineri.

3. Deshidratarea – reglarea presiunii sangvine, desi functioneaza normal, nu reuseste sa mentina fluxul corespunzator in etajul superior datorita deficitului de volum sangvin.

4. Ridicarea brusca dupa repaus prelungit la pat: mecanismele de adaptare nu au timp suficient sa actioneze.

5. Tratamentul cu medicamente vasodilatatoare: acestea impiedica adaptarea prin vasoconstrictie.

Remedii pentru ameteala

Cum putem preveni ameteala severa atunci cand ne ridicam

Hidrateaza-te corespunzator (in medie 6-8 pahare apa/zi) pentru a mentine o cantitate de lichide in corp suficienta pentru a servi mecanismelor de reglare a presiunii sangvine.

Ridica-te din pozitie culcata fara graba, mai intai in pozitie sezanda la marginea patului, apoi in picioare dupa ce te asiguri ca a trecut orice senzatie de ameteala, mai ales daca esti in varsta.

Daca se intampla sa ametesti frecvent, asigura-te ca dupa ridicare ai de ce sa te sprijini, indeparteaza obiectele care va pot fi obstacole (ex: fire electrice intinse pe jos sau alte obiecte).

Daca banuiesti ca medicamentele sunt cauza ametelii, vorbeste cu medicul care le-a prescris pentru a gasi o alta formula de tratament.

Fa regulat exercitii fizice: acestea intaresc tonusul muscular si vascular ajutand la imbunatatirea adaptarii fluxului sangvin la schimbarea pozitiei.

Daca ameteala se inrautateste si persista dupa ridicare in loc sa dispara sau experimentezi caderi cu sau fara pierdere a starii de constienta, adreseaza-te medicului.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.