Terapia bazată pe medicamentul românesc numit Gerovital, metoda de amânare a îmbătrânirii, cu efecte spectaculoase

foto: YouTube.com
Imbatranirea este un fenomen natural, nu-l putem evita, dar il putem trai fara probleme grave de sanatate. Diverse afectiuni ii pandesc pe batranii trecuti de 65 de ani. Este o perioada aparte in existenta noastra, de aceea, medicina i-a dedicat acestei varste o specialitate numita geriatrie. Printre tratamentele geriatrice cele mai apreciate in lume se numara si medicamentul-minune inventat de o românca, Gerovital H3. Mari personalitati ale lumii s-au zbatut sa beneficieze de faimosul elixir al tineretii produs in Romania. Care este secretul acestui medicament care a revolutionat speranta de viata si cum putem beneficia de el in zilele noastre?
O stiinta pentru bunici
N-avem cum sa fugim de batranete.
Sunt peste 300 de teorii care au incercat de-a lungul anilor sa defineasca imbatranirea, dar toate au ramas incomplete. In general, se considera ca batranetea incepe pe la 60-65 de ani. In ultimele decenii, populatia varstnica a crescut mai mult decat estimau demografii. Mai mult de 15% dintre romani au peste 65 de ani. In 1988, O.M.S. a inclus problemele imbatranirii, printre primele cinci probleme de sanatate ale lumii, alaturi de cele de inima, cancer, SIDA si alcool. Iata de ce gerontologia si geriatria au devenit domenii de interes. Gerontologia se defineste ca stiinta proceselor de imbatranire, iar geriatria, drept o ramura a medicinii care cerceteaza aspectele patologice ale imbatranirii. Exista persoane care au varste chiar foarte inaintate, peste 80 de ani, altii care traiesc singuri, altii care sufera de boli grave. Pentru protectia acestora s-a elaborat carta drepturilor batranului. Dar aspectul cel mai important il constituie implicatiile medicale. Se apreciaza ca, dupa 65 de ani, 50% dintre batrani au nevoie de ingrijiri medicale, ambulatorii sau spitalicesti. Asistenta varstnicului nu este numai medicala, implica si aspecte psiho-sociale, mai ales dupa pensionare. Intr-un cuvant, batranii au nevoie de o atentie speciala. De sanatate si o stare sufleteasca pozitiva.
Modificarile varstei
Odata cu imbatranirea, apar modificari fiziologice: facultatile de perceptie sunt in regresie (auzul, vederea, gustul, mirosul), senzatiile dureroase si termice se diminueaza. Adesea, la batrani apar infarcte miocardice, ulcere perforante sau chiar fracturi, fara durere. Apar si modificari psihice ca: apatia, depresia, teama de spitalizare, confuzia. Cele mai frecvente boli cale batranilor sunt: cardiopatii ischemice, hipertensiune arteriala, anemia pernicioasa, leucemie limfatica cronica, ischemii digestive, diabet zaharat, mixedem, ateroscleroza cerebrala, boala Parkinson, demente, depresii, stari confuzionale, glaucom, cataracta, osteoporoza, poliartroze, guta, fractura capului femural, cancer cutanat. Pentru ca insotesc, vrem – nu vrem, varsta a treia, aceste boli trebuie tratate. Se constata astazi la varstnici un supraconsum de hipnotice, psihotrope, laxative si antibiotice. Ei au tendinta de a face provizii de medicamente si de a nu respecta prescriptiile. Medicamentele administrate oral sunt mai putin absorbite la batrani, eliminarea renala scade. Absenta vitaminelor si sarurilor minerale agraveaza suferintele bolnavului. Chiar si atunci cand batranetea nu e insotita de probleme de sanatate, varstnicul tot trebuie sa fie atent sa nu se imbolnaveasca, sa mearga mai des la doctor si sa faca regulat controale medicale.
Gerovitalul, inventie romaneasca
Acest complex de modificari fac ca batranetea sa fie o perioada nesuferita. Oamenii de stiinta au cautat de-a lungul vremii tot felul de potiuni revolutionare care sa amane batranetea. Se pare ca produsul romanesc numit Gerovital a avut parte de cea mai mare apreciere. Dar si de peripetii care au dus in final la interzicerea formulei originale, asa cum a fost creata de renumita Ana Aslan. In 1966, cercetatoarea inregistra patentul pentru Gerovital H3, ca parte dintr-un program geriatric complet, gandit sa se ocupe de toate aspectele vietii unui om care nu vrea sa-si simta varsta inaintata. Programul cuprindea masuri pentru sanatate, frumusete, tonus psihic si era o combinatie de reguli de viata si de tratamente pentru compensarea lipsurilor fiziologice care vin odata cu varsta. Dar pentru prima oara, Ana Aslan a descoperit efectul Gerovitalului, mai precis al procainei, un anestezic local, in 1957.
Efecte uluitoare la 110 ani
De-a lungul anilor, mai multi medici evidentiasera cateva efecte surprinzatoare: uneori, durerile articulare cedau, parul alb se recolora, iar calitatea tegumentului se imbunatatea. Erau insa doar observatii disparate, venite in special din partea chirurgilor. In premiera, Ana Aslan a luat in calcul potentialul procainei de a fi utilizata in lupta impotriva imbatranirii. Cercetarile au demonstrat eficienta tratamentului pe mai multi batrani, inclusiv unul de 110 ani. Dupa patru ani, tremuraturile mainilor si ale capului aproape incetasera, putea sa mearga singur, avea pofta de mancare, parul alb se repigmenta si avea o stare psihica buna. Evaluarea clinica a Gerovitalului pe 7.600 de pacienti a determinat omologarea sa in anul 1957 si trecerea la productia de serie sub forma de fiole, iar cinci ani mai tarziu si sub forma de drajeuri, crema terapeutica si lotiune capilara. Vestea descoperirii acestui misterios Gerovital s-a dus in toata lumea.
Efectul Gerovitalului asupra inventatoarei
Ana Aslan s-a nascut pe 1 ianuarie 1897, la Braila, intr-o familie de intelectuali. La 16 ani visa sa devina pilot si a zburat pe un aparat mic, iar la absolvirea liceului, in fata opozitiei mamei de a deveni medic, a intrat in greva foamei. In cele din urma, in 1922 a absolvit Facultatea de Medicina si a lucrat in mai multe spitale, pana in 1952, cand a fost numita, cu sustinerea lui C. I. Parhon, director al Institutului de Geriatrie din Bucuresti, functie pe care a detinut-o pana in 19 mai 1988, cand a incetat din viata, la varsta de 91 de ani. Eleganta, cu maniere ireprosabile si tinuta distinsa, in ciuda varstei inaintate, era un exemplu pentru pacienti. Purta tocuri la 80 de ani si in fiecare dimineata savura o cupa cu sampanie.
O terapie preferata de vedete şi preşedinti
Bogatasi si oameni saraci, personalitati si anonimi, au primit cu totii tratamentul contra imbatranirii. Elena Ceausescu, geloasa pe titlul de academician al Anei Aslan, i-a cerut sa plateasca 1,5 milioane de lei pentru taxele de spitalizare ale batranilor saraci. Dupa sapte ani de procese, Ana Aslan a castigat lupta cu regimul, salvand astfel Institutul National de Geriatrie. La acea ora, metoda de tratament Ana Aslan aducea anual peste 17 milioane de dolari statului roman, din platile pacientilor straini (90%). Cercetatoarea a primit 130.000 de scrisori din 123 de tari. Gerovital H3 a fost brevetat in peste 30 de tari. Au trecut pragul Institutului nume ca Somerset Maugham, Pablo Neruda, Salvador Dali, Miguel Asturias, Charlie Chaplin, Claudia Cardinale, De Gaulle, J.F. Kennedy, Hrusciov, Adenauer, Mao, Indira Ghandi, Ho si Min, Marlene Dietrich, Kirk Douglas, Leonid Brejnev, Iosip Broz Tito, Augusto Pinochet, contesa Zwarowsky. In anul 1980, Ana Aslan a inventat impreuna cu Ion Polovrageanu un nou produs geriatric, Aslavitalul, la scurt timp brevetat si introdus in productia industriala. Desi produsele se gaseau in toata lumea, strainii preferau sa vina in România pentru tratarea sau combaterea imbatranirii. Pentru ca, pe langa tratamentele cu Gerovital, faceau si bai termale si minerale, de calitate si ieftine.
Efectul de intinerire
Ana Aslan a observat ca tratamentul cu procaina la pacientii de varsta a treia duce la reducerea starilor depresive si a anxietatii, cresterea dorintei de a trai, cresterea capacitatilor fizice si intelectuale, mai ales imbunatatirea memoriei, a simturilor, a aspectului pielii, scaderea intensitatii petelor senile si a keratozei, cresterea tonusului muscular si a mobilitatii articulare, cresterea si repigmentarea parului, normalizarea presiunii arteriale. S-a constatat ca Gerovital H3 are actiune stimulatoare asupra proceselor de regenerare la nivelul tesutului hepatic, al mucoasei gastrice si maduvei osoase. De asemenea, sub actiunea Gerovitalului H3 se produce si regenerarea fiziologica si morfologica a muschiului striat si a nervilor periferici. Medicamentul are si actiune profilactica. In lumea medicala, parerile privind Gerovitalul erau impartite. Unele voci spuneau ca Gerovitalul reprezinta una dintre cele mai insemnate inventii din medicina, altele il numeau Zerovital, deoarece nu producea niciun fel de ameliorari psihice si fizice. Ulterior, Gerovitalul a fost interzis. Azi, autoritatile americane il tolereaza sub incadrarea de supliment nutritiv. UE ingradeste uzul in cosmetica a novocainei, considerata alergena, ceea ce interzice practic anumite produse din gama Gerovital.
Gerovital reloaded
Dar produsul de acum 50 de ani s-a schimbat si Gerovitalul este un medicament adaptat noilor cerinte. Ana Aslan si Gerovitalul sunt nume care aduc in continuare multi bani, mai putin statului roman, mai mult companiilor producatoare şi centrelor de tratament private. Ana Aslan a brevetat doar doua produse cosmetice (lotiunea capilara şi crema Gerovital H3). Crema are rolul de a compensa modul greoi in care functioneaza pielea. Era vorba despre crema de zi hidratanta şi crema de noapte nutritiva, aplicabile pe pielea care incepe sa arate semnele imbatranirii, in jurul varstei de 40 de ani. De atunci, produsul a evoluat. Prima modificare adusa brand-ului Gerovital H3 a fost impusa de interzicerea in 1996 la nivel mondial a principalul agent „anti-age“ al cremei, procaina. In aceste conditii, formula cremei a fost regandita, introducand singurul derivat al procainei (PABA) acceptat international, alaturi de alte principii active astfel incat performanta cremei sa nu fie afectata. Adica, Gerovital H3 este astazi aşa cum trebuia sa fie in 2009. Institutul National de Gerontologie şi Geriatrie „Ana Aslan“ functioneaza in continuare la Otopeni, dar nu mai are cautarea de altadata, chiar daca rezultatele sunt la fel de spectaculoase. Cele doua saptamani de terapie cu Gerovital, combinata cu fizioterapie, hidroterapie, masaj şi kinetoterapie, atrag numeroşi pacienti români increzatori in metoda descoperita de românca Ana Aslan.
Premiere româneşti in geriatrie
– 22 ianuarie 1952: infiintarea primului institut de geriatrie din lume, prin hotarare a Consiliului de Miniştri. A devenit institut national in 1974, iar in anul 1992, i s-a atribuit numele de Ana Aslan.
– 1964: preşedintele OMS l-a propus ca model de institut de geriatrie tarilor dezvoltate.
– Prima orientare tridirectionala a cercetarilor gerontologice: clinica, experimentala si sociala. Aceasta structura este astazi recomandata si de O.M.S. (Kiev, 1963) ca model pentru institute similare.
– 1946-1956: elaborarea unui medicament cu eficienta in profilaxia imbatranirii si in terapia starilor patologice ale varstei a treia – Gerovital H3. Acest medicament a fost prezentat pentru prima data lumii medicale internationale la Congresul Therapiewoche de la Karlsruhe si apoi la Congresul European de Gerontologie de la Basel.
– Prima strategie terapeutica in profilaxia si terapia batranetii.
– Organizarea primei retele sanitare nationale de profilaxie a batranetii.