Toată lumea urăşte planta asta, însă are efecte uimitoare asupra sănătăţii

foto: adevarul.ro

Pelinul (Artemisia absinthium) este cunoscut din cele mai vechi timpuri, în Egiptul antic era o plantă folosită în procesiunile religioase.

Principiul activ al acestei plante este thujonul, substanţă care în cantităţi mari este otrăvitoare, are efecte convulsive şi narcotice. Efectele sale se aseamănă oarecum cu cele ale marijuanei, fiind de culoare verde-închis, uneori chiar albastru, cu miros înţepător şi gust amar. Pelinul este al doilea după virnanţ (Ruta graveoleus), care este cea mai amară plantă din regnul vegetal.

Însă, dacă este folosit extern, pelinul poate fi unul dintre cele mai bune leacuri împotriva durerilor.

Tinctura alcoolică de pelin, atunci când se aplică extern, are un efect excelent de alungare a durerilor musculare, umflăturile articulaţiilor cu artrită. Alungă şi chinurile groaznice ale durerilor de luxaţii grave sau a dislocărilor de genunchi, umăr sau fracturi, scrie sfatnaturist.ro.

Pelinul este cultivat si industrial, pe soluri mai sarace. Este o plante vivace, erbacee, cu tija inalta, rosiatica, de 1-1,5 metri, rigida, care poarta frunze alterne, puternic lanceolate, verzi deasupra si cu perisori pe fata interna. Florile, capitule mici dispuse in spic, apar vara. Fructele sunt achene ovale si netede.

Pelinul – Cand si cum se recolteaza

Cand se recolteaza pelinul – La inceputul infloririi, se recolteaza de la pelin frunzele si varfurile tulpinilor nelignificate, ce trebuie uscate mai apoi la umbra, iar radacinile se recolteaza primavara (martie-aprilie) si toamna (august-noiembrie).

Se pare ca in vederea stabilirii momentului potrivit de recoltare s-au efectuat numeroase cercetari referitoare la obtinerea principiilor active din pelin. In urma studiilor de specialitate, s-a observat ca cel mai mare continut de ulei volatil se acumuleaza la inceputul infloririi (iunie-iulie). Somer, un specialist in domeniu, a studiat dinamica acumularii diurne si a evidentiat faptul ca nivelul cel mai ridicat al proazulenelor s-a determinat in orele de insolatie maxima, in jurul orei 14.00, iar un continut maxim in substante amare s-a inregistrat la plantele recoltate in septembrie. Astfel, in cazul in care plantele urmeaza a fi distilate, acestea trebuie recoltate incepand cu faza in care 50-70% din plante sunt inflorite, recoltandu-se atat cat se poate distila intr-o zi, iar ultimele cantitati ce urmeaza a se recolta sa nu depaseasca faza infloririi depline, cand s-a constatat o scadere accentuata a continutului in principii active. In cazul in care planta este destinata uscarii, aceasta se va recolta la inceputul infloriii, in zile senine, dupa ora 9.00.

Cum se recolteaza pelinul – acesta se recolteaza cu cositoarea mecanica reglata la inaltimea de taiere de 20-22 cm de la sol, dupa care se transporta imediat la locul de distilare sau de uscare. In cazul uscarii, se indeparteaza tulpinile lignificate si frunzele ingalbenite, apoi aceasta poate fi uscata la umbra, asezata in strat subtire, sau in uscatoare la temperatura de 35 de grade Celsius.

Produsul rezultat se ambaleaza in saltele de panza rara si se depoziteaza in magazii curate si uscate, maxim 2 ani, deoarece se reduce continutul in principii active.

Pelinul – Cum se foloseste pentru utilizari medicinale

Planta este folosita pentru uleiul ei esential (care contine cineol si tuiona), taninurile si sucurile amare. Are virturi stomahice si digestive, tonice si stimulative, si slujeste in rezolvarea problemelor menstruale (reglarea ciclului menstrual).

Fitoterapeutii apreciaza ca pelinul este cel mai puternic tonic amar din tara noastra. Totusi, folosit in exces, acesta poate avea efecte negative asupra sanatatii: este toxic, stimuleaza agitatia, halucinatiile si pierderea cunostintei. Curele trebuie sa aiba pauze de minimum 2 luni, iar femeilor insarcinate le este strict interzis consumul de pelin.

Pelinul este recunoscut pentru efectele terapeutice pe care le are in cazul afectiunilor cailor gastro-intestinale. Ceaiul de pelin ajuta la o curatarea generala, distrugand inclusiv viermii intestinali. De asemenea, pelinul este utilizat cu succes si in afectiuni precum oxiuraza, edeme renale, gastrite hipoacide, anorexie, hemoroizi, constipatii, rani greu vindecabile.

Pelinul si-a dovedit eficienta in tratamentul ficatului si al bilei, dar si in tratarea diabetului, datorita actiunii sale depurative.

Pelinul mai este indicat si pentru intarirea imunitatii (pneumonie si gripa). Se beau cate 2 ceaiuri pe zi (1-2 lingurite de frunze uscate, la o cana de apa clocotita), inainte de mese, pentru stimularea poftei de mancare sau dupa mese, pentru alte afectiunile mai sus mentionate.

Pelinul este eficient si in afectiunile externe, pentru tratarea ranilor greu vindecabile, ulceratii ale pielii si intepaturi de insecte. Se folosesc cataplasme sau comprese cu decoct puse pe locul afectat

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.