Tot ce trebuie să știți despre ”Aurul Mov”, planta care relaxează corpul şi mintea şi te scapă de infecţii

foto: adevarul.ro

Pornind de julituri, răni deschise, acnee, insomnie, depresie şi până la probleme digestive, bronşite, ameţeli, boli de ficat şi de rinichi, probleme genitale, toate îşi găsesc leacul.

Uleiul de levănţică este un adevărat ulei esenţial, ce ameliorează afecţiuni fizice şi stări emoţionale negative.

Specialiştii spun că levănţica poate fi folosită pentru spălături locale, comprese pentru vindecarea plăgilor, rănilor, acneei, infecţiilor, pentru tratarea tenului sensibil, iar băile cu levănţică sau cu ulei esenţial de levănţică au un efect calmant, vindecă răni, arsuri uşoare, cistite şi alte afecţiuni genitale.

“Levănţica are o mulţime de efecte terapeutice dovedite, folosită atât extern cât şi intern. Pe plan intern, levănţica acţionează ca un calmant al sistemului nervos central, combate căderea părului, estompează frica, calmează durerile abdominale având un efect antispastic, stimulează pofta de mâncare şi măreşte secreţia biliară şi are proprietăţi diuretice.

Levănţica mai poate fi regăsită şi în ceaiurile de stimulare a lactaţiei, ajutând tinerele mame să fie mai relaxate. Pe plan extern, lavanda este folosită pentru efectele sale calmante şi pentru tratarea diverselor răni şi afecţiuni ale pielii”, explică dr Cătălin Luca, medic medicină generală şi specialist în apifitoterapie.

Sunt foarte multe afecţiuni pe care levănţica le tratează cu succes, precum acneea, aftele, ameţelile, arsurile, aritmia cardiacă, astmul, bolile de inimă, de rinichi şi de ficat şi balonările.

De asemenea, levănţica este folosită cu succes în tratarea candidozelor, a bronşitelor, a cistitelor, a celulitei, a infecţiilor pielii, a înţepăturilor de insecte, a insomniei, a migrenelor, stărilor de nervozitate, de oboseală, de stres şi tensiune cerebrală. Mai mult decât atât, levănţica vindecă şi afecţiuni ale aparatului digestiv şi paraziţii intestinali.

Tratamente cu levănţică

Lavanda are rol stimulator, tonic şi antispasmodic în combaterea bolilor pulmonare şi a căilor respiratorii, inferioare şi superioare: astm bronşic, pneumonie, congestie pulmonară, gripă, tuse (seacă, spastică şi convulsivă), guturai, laringită, stări febrile eruptive, hidropizie incipientă şi antiseptic asupra secreţiilor pulmonare.

Se foloseşte infuzia de lavandă (1-2 flori uscate la 250 ml apă clocotită) din care se consumă câte 3-4 ceşti pe zi, îndulcite cu miere de albine.

Tinctura de lavandă aplicată sub formă de comprese, cu masaj uşor pe piept, precum şi inhalaţii cu aburi de infuzie dau rezultate bune în bolile acute ale plămânilor, cum ar fi pneumonia, pleurezia, congestia pulmonară, angina şi gripa.

Florile uscate şi mărunţite de lavandă intră în compoziţia ţigărilor antiastmatice.

Datorită efectelor calmante, antiseptice şi cicatrizante, băile au acţiuni deosebite în vindecarea rănilor, arsuri uşoare, cistite, leucoree şi alte infecţii genitale. În locul infuziei din flori se poate folosi o emulsie concentrată cu ulei volatil de lavandă.

Băile de picioare cu tinctură de lavandă se fac pe durata de 30 minute, pentru stările de stres, insomnii şi nevroze.

Irigaţii vaginale în caz de leucoree cu infuzie concentrată (30 g flori la 1 litru apă clocotită şi infuzare 20 minute).

Loţionări după ras cu tinctură concentrată (lavandă ambrată).

Apă de toaletă preparată din 100 flori uscate la 1 litru alcool 60%; dacă se adaugă o lingură de oţet alb poate fi folosită contra acneei.

Clătirea părului după spălatul capului folosind un extract din 100 g flori uscate în 500 ml alcool 30%; după o macerare timp de 2 săptămâni se foloseşte la persoane cu alopecie, oprind căderea părului.

Florile proaspete sau uscate puse sub pălărie combat migrenele şi insolaţiile.

Sucul din frunze proaspete aplicat pe înţepăturile de insecte sau pe muşcăturile de viperă.

Alte tratamente cu levănţică

Cele mai frecvente utilizări ale lavandei sunt orientate spre tratamente în stări de iritabilitate nervoasă, spasme, epilepsie, migrene, vertij, ameţeli, surmenaj, neurastenie, isterie, dureri de cap, stres psihic, depresie psihică, anxietate şi stări de melancolie. Tratamentul cu lavandă este considerat cel mai eficient remediu în combaterea insomniei cronicizate şi a paraliziei limbii.

Se foloseşte sub formă de tinctură preparată din 100 g flori în 500 ml alcool 600 şi macerată timp de 1-2 săptămâni, cu rol în tratarea stărilor de tristeţe, angoase şi insomnii; tinctura se diluează (1 linguriţă la 100 ml apă fiartă şi răcită) şi se iau 4-6 linguri pe zi sau se aplică sub formă de comprese la tâmple contra migrenelor, mai ales la persoane cu tonus scăzut, sensibile, deprimate sau stresate.

În tratamentul agitaţiei nervoase şi în stările de insomnie se recomandă o infuzie (1-2 linguriţe flori uscate la 250 ml apă clocotită; se infuzează 5-10 minute) din care se beau zilnic 2-3 ceaiuri îndulcite cu miere.

În cazul tulburărilor cronice de somn este binevenită o baie înainte de culcare în care se toarnă o infuzie concentrată de lavandă (2 linguriţe la 250 ml apă) sau câteva picături de ulei eteric, asigurând un somn plăcut şi revigorant. Tot în insomnie cronică este indicată introducerea unui săculeţ din pânză plin cu flori de lavandă sub pernă la culcare asigurând un somn liniştit şi odihnitor.

În amestec cu flori de sunătoare se realizează un bun somnifer, care asigură un somn lin şi cu vise frumoase, iar în amestec cu talpa-gâştei crează un sentiment durabil de confort afectiv, contribuind la instalarea unor trăiri binefăcătoare de tandreţe, altruism şi optimism ponderat. Un amestec mai complex (lavandă, tei, sulfină şi captalan) este recomandat persoanelor cu nervi slabi, aflaţi în convalescenţă, la cei cu insomnii chinuitoare şi cu stare de proastă dispoziţie după trezire. În fiecare zi se beau câte 2 căni de ceai cald, preparat sub formă de infuzie, într-o cură de 3-4 săptămâni.

În urma unei tensiuni emoţionale este posibil să apară o încordare musculară, însoţită de durerea şi rigiditatea gâtului şi a umerilor. Se recomandă o baie caldă, în care se adaugă infuzie concentrată de lavandă cu efecte relaxante.

Tratamente cu levănţică

În decursul multor generaţii, lavanda a dovedit eficienţă remarcabilă în tratarea unor boli digestive pe fond nervos, cu afecţiuni de ficat, icter, hepatită cronică, dischinezie biliară (hipotonă şi atonă), stimularea secreţiei bilei datorită conţinutului în taninuri, indigestii şi indispoziţii stomacale, colici abdominale, greţuri, diaree, balonări şi lipsa poftei de mâncare.

Se foloseşte infuzia (2-3 căni pe zi), maceratul din vin roşu (20-30 g flori la 1 litru vin din care se beau câte 2 păhărele) şi uleiul de lavandă (2-3 picături la copii şi 5-10 picături la adulţi, luate pe zahăr de 2-3 ori pe zi, într-o cură de 5-6 zile pe lună).

Compresele şi masajele cu ulei de lavandă, diluat cu alcool, se pun pe zona ficatului pentru a regla funcţionarea normală a acestuia şi a vezicii biliare.

Uleiul volatil are calitatea de a normaliza funcţiile cardiace, moderând excitabilitatea unor receptori interni. Datorită acţiunii sedative, reduce hipertensiunea arterială, reglează palpitaţiile şi îndepărtează reacţiile cardiace pe substrat nervos (nevroze cardiace).

Infuzia concentrată (10%) are efecte diuretice şi antiseptice şi intervine în colică renală, infecţii renale, uremie, cistite şi leucoree. Uleiul eteric (3 picături în 10 ml ulei vegetal) se foloseşte la masarea abdomenului inferior şi în zona lombară (de 2 ori pe zi) pentru tratarea durerilor menstruale.

Tratamente cu levănţică. Utilizări externe:

Spălături locale, badijonări sau comprese îmbibate cu infuzie concentrată (1 lingură flori la 200 ml apă clocotită) au efecte în vindecarea unor răni, plăgi, ulceraţii, infecţii, acnee, cuperoză şi la spălarea veziculelor produse de varicelă care dau senzaţia de mâncărime, greu de suportat.

Tamponări cu vată, dimineaţa şi seara, cu tinctură de lavandă în glicerină, recomandată pentru tratarea tenurilor uscate şi sensibile.

Masaj cu ulei de lavandă (25 picături introduse în 50 ml ulei de floarea -soarelui), are rolul de a vindeca rănile sângerânde, ulcere tonice, eczeme uscate, lovituri cu vânătăi, contuzii după căzături, înţepături de insecte (ţânţari, albine, viespi, păduchi, pureci) şi a muşcăturilor de şerpi şi animale sălbatice, regenerarea pielii, alinarea durerilor şi prurit tegumentar. Peentru înţepăturile de insecte (ţânţari, albine, viespi, păduchi, pureci) şi a muşcăturilor de şerpi şi animale sălbatice, are efecte antiinflamatoare şi cicatrizante. Masajul pe abdomen are efecte bune în colici stomacali, indigestii, vome, balonări şi diaree.

Comprese cu tinctură de lavandă (100 g flori macerate în 500 ml alcool 40%), au acţiune favorabilă în contuzii, luxaţii, umflături, vânătăi, lovituri la tendoane, reumatism, gută şi nevralgii.

Alte tratamente cu levănţică

Frecţii cu oţet aromatic obţinut din flori de lavandă, petale de trandafir, mentă, salvie, cimbrişor şi ienupăr care se macerează timp de 7 zile într-un litru de oţet din vin pentru a trata răceala, gripa şi stările febrile.

Băi generale aromatizate, preparate cu o infuzie din 50 g flori la 1 litru apă clocotită; după infuzare 10 minute se toarnă în apa din cada de baie având acţiuni calmante, reconfortante şi revigorante în nevroze astenice sau după oboseală intelectuală şi fizică, dureri musculare şi articulare şi stări gripale. De asemenea, acţionează în combaterea debilităţii la copii şi în fortificarea corpului la persoane slăbite după operaţii chirurgicale sau după boli grave.

surse:

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.