Tradiții și superstiții de Buna Vestire

foto: Antena 1

Considerata de multi cea mai mare sarbatoare dedicata Fecioarei Maria, Buna Vestire se sarbatoreste in fiecare an pe 25 martie.

In traditia religioasa, se spune ca aceasta zi marcheaza momentul in care Arhanghelul Gavriil i-a vestit Sfintei Fecioare Maria ca va avea un fiu, pe Iisus Hristos.

Numita popular si Blagovestenie sau Ziua Cucului, Buna Vestire are si valente pagane: se spune ca aceasta este ziua in care cantecul cucului anunta sosirea primaverii.

In plus, cei care tin Postul Pastelui pot alege atat preparate din post, cat si pe cele cu peste, intrucat Buna Vestire este prima zi cu dezlegare la peste din aceasta perioada.

Pe langa acestea, sarbatoarea de Buna Vestire vine si cu cateva traditii si superstitii. Chiar daca tii sau nu cont de ele, e bine sa le treci in revista la inceputul acestei zile cu o semnificatie aparte:

–         Nu e bine sa lucrezi de Buna Vestire!

Conform traditiei, trebuie sa respecti aceasta sarbatoare religioasa importanta si sa nu lucrezi. De altfel, se spune ca, daca macini porumb in aceasta zi si il dai pestilor, acestia vor muri.

–         Pastreaza cateva monede in buzunar!

Pentru a fi bogat tot anul, se spune ca de Blagovestenie trebuie sa ai cativa bani in buzunar, in special monede. Astfel, vei atrage belsugul.

–         Animalele din gospodarii sunt lasate afara, la soare

Pentru ca animalele din gospodarie sa fie sanatoase tot anul, e bine sa le scoti din grajduri si sa le lasi afara, la soare. In unele zone ale tarii, si stupii de albine se scot afara pentru a da miere mai multa si mai buna.

–         Paine, sare si apa pentru saraci si ingeri

O traditie foarte frumoasa vine din Bucovina, practica ce se pastreaza si in alte zone ale tarii, cum ar fi Muntenia. Femeile pun in dimineata de Buna Vestire paine, sare si apa in fata usii. La pranz, ele dau painea si sarea unui sarac, iar apa se lasa in continuare la usa, fiind destinata ingerilor.

–         Nu te certa de Buna Vestire!

Asta daca nu vrei sa ai necazuri tot anul! Sarbatoarea de Buna Vestire necesita intelegere si armonie cu cei din jur, asa ca incearca sa respecti si tu aceasta superstitie.

–         Nu lasa sa te prinda cantecul cucului nepregatit!

Cantecul cucului este foarte important in aceasta zi. Vesteste venirea primaverii si iti poate da indicii cu privire la viitor. Asadar, afla ca este de rau augur sa auzi primul cantec al cucului in partea ta stanga, in spatele tau sau atunci cand esti nemancat.

–         “Ameninta” pomii pentru a da roade bogate

O alta traditie interesanta este inca pastrata in zonele rurale, acolo unde oamenii isi “ameninta” copacii cu toporul si ii stropesc apoi cu tuica pentru a fi siguri ca acestia vor da roade bogate. De asemenea, focul din gospodarii in aceasta zi dezmorteste pomii si are acelasi efect benefic asupr alor.

–         Ziua de Buna Vestire – indiciu pentru vremea din ziua de Pasti

Se spune ca, daca in ziua de Buna Vestire va fi ceata, primavara va fi frumoasa si calduroasa. In plus, asa cum este vremea de Buna Vestire, la fel va fi si de Pasti.

–         Trebuie sa mananci peste pentru a fi sanatos si rapid tot anul!

Astazi avem dezlegare la peste, asa ca ar fi bine sa ai pe masa cel putin un preparat specific. Se spune ca pestele simbolizeaza sanatatea si, daca vei respecta traditia, te vei simti usor ca pestele, trecand mai usor peste greutati.

Daca inca nu te-ai hotarat ce preparate sa alegi pentru azi, meniul poate fi foarte variat: de la peste la cuptor, pe gratar, cu diverse sosuri, pana la salata de icre sau fructe de mare in diverse combinatii.

sursa: gastropedia.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.