Transpirația, prieten sau dușman. Cum știi dacă totul este în regulă sau te confrunți cu probleme serioase de sănătate

Deși transpiratul poate fi rușinos, el este necesar pentru buna funcționare a organismului. Cu toate acestea, el trebuie să fie monitorizat cu atenție pentru că dereglajele își pot face apariția foarte ușor și pot pune în primejdie sănătatea ta.

Pentru că transpiratul este o funcție vitală a corpului, ajutând la stabilirea unei temperaturi echilibrate în organism, devine necesară monitorizarea bunei sale funcționări. Uneori mecanismul complex al transpirației se dereglează și dă naștere unor probleme serioase de sănătate.

Transpiratul presupune eliberarea unui lichid sărat din glandele sudoripare, iar acest lichid eliminat are un singur scop – în timp ce se evaporă, ajută la reglarea temperaturii corporale. Transpirația este eliberată la suprafața pielii prin intermediul unor conducte, iar o persoană are în medie de la 2 la 4 milioane de astfel de glande, acestea găsindu-se în cea mai mare densitate în zona palmelor și tălpilor, potrivit Live Science.

Deși transpirația este de fapt fără miros, ea capătă unul odată ce intră în contact cu bacteriile de la nivelul pielii. Transpirația declanșată de emoții puternice apare mai frecvent la nivelul feței, axilar, pe palme și pe tălpi. Dar cantitatea de transpirație și chiar mirosul acesteia poate fi influențată de dispoziție, dietă, de unele medicamente și condiții medicale și chiar nivelul hormonilor din organism.

Cantitatea normală de transpirație nu poate fi stabilită cu exactitate și este normal ca unele persoane să transpire mai mult și altele mai puțin, iar mărimea, activitățile fizice întreprinse și sexul unui individ joacă un rol important. Spre exemplu, în general, femeile transpiră mult mai puțin decât bărbații și asta pentru că au mai puține glande sudoripare și mult mai puțină masă musculară.

Cu toate că rata cu care o persoană transpiră diferă foarte mult, nu sunt normale fluctuațiile foarte mari, iar pentru fiecare tip de corp este normală o anumită cantitate.

Lipsa transpirației atunci când îți este cald poate fi un simptom al multor probleme medicale. Insolația are loc în urma unei expuneri de lungă durată la temperaturi foarte înalte sau în urma unor exerciții fizice intense, când nu te hidratezi corespunzător sau pentru că iei medicamente care stopează reglarea normală a acestui proces.

Însă există multe alte motive pentru care cineva nu ar transpira corespunzător: leziuni ale nervilor cauzate de diabet, alcoolism, Parkinson sau de probleme ale pielii. Câteodată, bolile pielii pot interfera cu buna funcționare a glandelor sudoripare (precum psoriazis, iritații).

O persoană căreia îi este foarte cald, dar nu transpiră, poate avea o problemă cu sistemul nervos simpatetic, iar cei care transpiră mai mult decât ar trebui ar putea avea o problemă cu glandele sudoripare.

Sursa: playtech.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.