Trecem la ora de vară 2019. Care sunt efectele negative ale acesteia asupra sănătății

Trecerea la ora de vară se face în fiecare an, în ultima sâmbătă a lunii martie.
Astfel, în noaptea de sâmbătă spre duminică, dăm ceasul cu o oră înainte, ora 3.00 devenind ora 4.00. Drept urmare, duminică va avea doar 23 de ore, fiind cea mai scurtă zi din an.

Schimbarea orei se face de doua ori pe an si este reglementata de o directiva europeana din 2001, care prevede ca modificarile orei se efectueaza in ultima duminica din martie si in ultima duminica din octombrie.

Potrivit Observatorului Astronomic, in Romania, ora de vara a fost introdusa prima oara in 1932 (intre 22 mai si 2 octombrie).

Din 1933 si pana in 1940, cand s-a renuntat la acest obicei, ora de vara era introdusa in prima duminica din aprilie, pana in prima duminica a lui octombrie. Din 1997, se trece la ora de vara incepand cu ultima duminica din martie, pana in ultima duminica din octombrie.

Ora actuala, de iarna, e bine de stiut, este ora oficiala a tuturor tarilor de pe glob, indiferent daca ele au adoptat conventia de schimbare a orei sau nu. Aceasta conventie a fost adoptata de numeroase state si teritorii de pe intreg mapamondul, prin care ora de vara este stabilita ca fiind o ora inaintea orei oficiale standard. Motivul adoptarii acestei conventii este strict legata de motive economice. In cazul pastrarii orei de iarna, o parte din activitatile populatiei precum si cele industriale s-ar desfasura in conditii de noapte, care ar necesita bineinteles utilizarea unei cantitati de energie electrica. Pentru economisirea acesteia si pentru folosirea cu eficienta a luminii Soarelui, asa incat activitatile umane sa se desfasoare sub lumina naturala, a fost adoptata aceasta conventie la nivel international sub titulatura “ora de vara”.

Ora de vara si efectele negative asupra sanatatii
Romania trece, peste putin timp, la ora de vara, si ora 3.00 devine ora 4.00. Pe langa avantajele pe care le aduce, ora de vara are si efecte negative asupra sanatatii. Iata ce efecte are ora de vara:

“1. Mai multe accidente de masina in prima zi

Riscul producerii accidentelor de masina in care sunt victime este mai mic in timpul Orei de Vara, in principal datorita faptului ca soferii beneficiaza de mai multa lumina naturala, in special in perioadele aglomerate, dimineata si seara.

Insa acest lucru nu este chiar valabil in prima zi de luni dupa ce ora de vara este activa oficial, scrie Business Insider. Oamenii ametiti care conduc pe intuneric sunt mai predispusi la accidente.

2. Mai multe atacuri de cord

Trecerea la ora de vara creste si riscul de infarct! Din cate a demonstrat un studiu al unor cercetatori suedezi din 2008, rata atacurilor de cord in primele trei zile de la trecerea la ora de vara creste cu 5%, mentioneaza Live Science. De vina ar fi lipsa somnului, motiv pentru care in organism este eliberat hormonul stresului, ceea ce duce la riscul aparitiei infarctului, in special la oamenii predispusi la asta.

3. Cresc accidentele la locul de munca

Trecerea la ora de vara ii afecteaza pe cei cu joburi fizice stresante, cum sunt minerii. In urma unui studiu publicat in 2009 in Journal of Applied Psychology si citat de Live Science, s-a constatat ca minerii ajungeau la munca obositi, avand parte de 40 de minute dormite mai putin pe noapte. In plus, acestia aveau cu 5.7% mai mult de accidente la munca in saptamana imediat urmatoare de la trecerea la ora de vara.

4. Mai multa distractie pe web la munca

“Cyberloafing” este cuvantul folosit pentru descrierea navigarii pe internet in scop de divertisment in timpul programului de la serviciu. Desi nu este un efect amenintator din punctul de vedere al sanatatii, “cyberloafingul” este unul din efectele ciudate pe care trecerea la ora de vara le are asupra organismului uman.

Potrivit unui studiu din 2012 publicat in Journal of Applied Psychology, incidenta acestui efect a crescut simtitor in mai mult de 200 regiuni metropolitane din SUA in prima zi de luni de la trecerea la ora de vara, comparativ cu zilele de luni de dinaintea si la o saptamana de la tranzitie.

5. Cresc durerile de cap

Ritmurile circadiene influenteaza diferite comportamente, cum ar fi starea de spirit, mancatul sau somnul. Cand aceste ritmuri nu mai sunt asa cum ar trebui sa fie, chiar si din cauza unei singure ore de nesomn, corpul uman isi da seama imediat. Iar pentru anumite persoane acest lucru se traduce prin dureri de cap, acestea fiind manifestari declansate de schimbari in ritmurile circadiene, inclusiv cele pe timpul trecerii la ora de vara.”

Sursa: oraexactaaromaniei.com

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.