Tu ştii ce mănînci? De E-ul asociat cu Alzheimer şi Parkinson, nu ai cum să scapi orice ai face

foto: NaturalON

Oricat de curat ai incerca sa mananci, oricat ai ocoli dulciurile din comert, margarina, mezelurile, sucurile carbogazoase si ce mai stii ca nu face bine organismului si abunda in aditivi alimentari, exista cel putin un E de care chiar nu ai cum sa te feresti, scrie ziare.com

E555 sau silicatul alumino-potasic, pe numele sau stiintific, nu pare periculos la prima vedere. Fiind un aditiv alimentar cu rol de antiaglomerant, se adauga in sare si inlocuitorii sai, in zaharul pudra, in dextroza, in zer pudra si preparate din zer pudra, in branza feliata cu pasta moale, tare sau topita.

Se adauga in condimente si in grasimile folosite la ungerea tavilor si tigailor. Insa poate fi intalnit in toate produsele alimentare pe baza de lapte, carne, oua, peste, cereale, zahar, legume, fructe, in bauturi alcoolice si nealcoolice, in produse dietetice si suplimente alimentare, in produse sub forma de tablete sau pulbere. Cu alte cuvinte, poate fi intalnit in aproape orice fel de produs.

Insa tocmai faptul ca exista prevederi clare in ceea ce priveste dozajul ar trebui sa ne ridice niste semne de intrebare. In branzeturile tari si in cele moi care sunt vandute feliate nu poate fi folosit in concentratie mai mare de 10 grame la litru sau kilogram, la fel in sucurile si siropurile vandute ca praf (deshidratate), in sare, zahar si suplimentele alimentare vandute ca pulberi.

Cea mai mare doza, in uleiuri si condimente

Doza poate creste pana la 30 de grame la litru/kilogram in cazul uleiurilor si grasimilor emulsionate, precum si a condimentelor. Cu alte cuvinte, cea mai mare cantitate de silicat de aluminiu si potasiu poate fi intalnita in margarina, in ulei si in amestecurile de condimente din ce in ce mai iubite de romani.

Sa nu uitam insa ca multe dintre alimente sunt ambalate in aluminiu, astfel ca, in realitate, aceasta concentratie este mult crescuta. Nimeni nu stie insa cat de mult.

Interzis cu desavarsire in produsele destinate sugarilor si copiilor mici, acest aditiv nu a fost indeajuns studiat, fapt recunoscut si de UE, care admite ca mai e nevoie de studii legat de E555 si ca e posibil ca un procent important din populatie sa fie mai expus la acest aditiv decat se crede.

Aluminiul e in stransa legatura cu Alzheimer si Parkinson

Dar care ar fi problema cu E555? Studiile au aratat ca aluminiul poate duce la aparitia unor boli ca Alzheimer sau Parkinson, afectiuni renale si gastrointestinale, poate afecta inima si articulatiile.

In plus, afecteaza dezvoltarea fatului, a sistemului nervos si a scheletului.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.