Un cuplu brazilian a petrecut 20 de ani plantând o pădure întreagă, iar mii de animale sălbatice s-au întors acasă

În fiecare an, Pământul își pierde aproximativ 18 milioane de hectare de păduri.Astfel de schimbări semnificative în mediul înconjurător nu afectează numai oamenii, dar speciile de animale nenumărate trebuie să-și părăsească habitatele naturale și să caute casă în altă parte. Fără îndoială, sarcina noastră comună astăzi este de a opri distrugerea planetei noastre prin orice mijloace posibile. Un cuplu brazilian, Sebastião și Lélia Salgado, au dovedit că oricine poate contribui și poate opri defrișarea. Acest cuplu dedicat a reușit să obțină rezultate atât de minunate și să transforme o bucată de peisaj pustiu într-un paradis al vieții sălbatice.

Totul a început cu un vis simplu despre o viață liniștită.

În 1994, fotojurnalistul brazilian Sebastião Salgado s-a întors acasă din Africa de Est unde documenta ororile genocidului din Rwanda. După această experiență traumatizantă, căuta pacea în pădurea luxuriantă a pământului său natal din zona Minas Gerais din Brazilia. Totuși, ceea ce vedea acolo era și mai devastator – în câțiva ani, o pădure bogată s-a transformat într-un peisaj grav afectat și prăfuit, cu râuri uscate și fără urme de sălbăticie. Terenul a rămas acoperit doar cu 0,5% din copaci. Sebastião a fost spulberat.

În acest moment, soția lui Lélia, a făcut o propunere aproape imposibilă. Ea credea că pădurea lor ar putea fi restaurată la vechea sa glorie dacă ar depune tot efortul pentru ea. Sebastião i-a susținut ideea și cuplul a decis să replanteze întreaga zonă cu o specie care odinioară înflorea acolo. De atunci, a avut loc o transformare miraculoasă.

Visul de a planta o pădure a fost împărtășit cu alții.

Salgado a semănat prima sămânță în 1998, dar, evident, 2 persoane nu erau suficiente pentru a face o astfel de muncă extraordinară. Pentru a ajuta la reîmpadurirea a 1.754 ha, cuplul a angajat 24 de persoane care au lucrat zi și noapte împreună cu proprietarii, dezrădăcinând buruienile, plantând puieți noi și udând plantele.În același timp, Sebastião a început să construiască o rețea de voluntari și parteneri entuziaști care să-i finanțeze și să-i susțină proiectul imens. Pentru a atrage atenția asupra misiunii lor, cuplul a înființat o organizație de mediu, Instituto Terra .

Scopul principal al Instituto Terra este de a restabili ecosistemul din zonă prin producerea răsadurilor de pădure din Atlantic. De asemenea, are o campanie educațională ambițioasă care implică copiii școlari, profesorii, agricultorii și oficialii locali. Pentru a crește gradul de conștientizare a problemei, institutul oferă consultanță chiar agricultorilor, minerilor și altor persoane care lucrează în regiunea forestieră.

Munca grea a organizației a fost plătită – copacii tropicali, originari din regiune, au început rapid să înflorească, deși această zonă a fost afectată de despăduriri grave de zeci de ani. Astăzi, este o pădure luxuriantă, care a fost complet renăscută și înflorește din nou.

Rezultatele s-au dovedit a fi cu adevărat impresionante.

Din 1998, cuplul a plantat peste 4 milioane de puieți din 293 specii de copaci și a restaurat 1.502 de acri de pădure tropicală.

Datorită pădurii noi, un întreg ecosistem a fost reconstruit de la zero . Această reîmpădurire a dus la renașterea unui microclimat tropical, aducând înapoi precipitații crescute.

În mod surprinzător, ecosistemul sănătos al pădurii noi a salvat mai mult decât peisajul local – a stimulat, de asemenea, animalele sălbatice să se întoarcă în zonă .

Revenirea animalelor sălbatice este cel mai important aspect pozitiv al unei păduri noi. Având în vedere că există suficientă hrană și protecție pentru ei acum, mai mult de 172 de specii de păsări, 33 de specii de mamifere și 15 de specii de amfibieni și reptile s-au întors acasă și multe dintre ele erau pe cale de dispariție.

Determinarea lui Salgado a demonstrat că cele mai mari realizări pot fi făcute chiar și prin cei mai mici pași și oricare dintre noi poate contribui la protejarea planetei noastre în felul nostru personal.

Sursa:wawlist.com

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.