Un fenomen meteo bizar, filmat de pe Stația Spațială Internațională (video)
Cosmonautul Andreas Mogensen a reușit să filmeze un fenomen meteo nemaivăzut până acum.
Datorită înregistrării, oamenii de știință vor putea studia acest nou fenomen. Descărcările electrice fascinante au fost înregistrate, atunci când ISS se deplasa cu o viteză de croazieră de circa 28.800 de km/h, la 402 kilometri deasupra Golfului Bengal, situat în Oceanul Indian. Acestea au fost observate, se întindeau pe aproximativ 1 km lățime și 18 km în altitudine.
De asemenea, cosmonautul danez Andreas Mogensen a reperat și un jet de lumină albastră pulsatorie, care s-a propagat pe o distanță de 40 de km, potrivit Tech Times. Aceste fenomene care apar în atmosfera superioară a Pământului sunt foarte dificil de studiat de către cercetători.
În timp ce sateliții nu beneficiază de cel mai bun unghi de înregistrare, capturarea unor fotografii sau imagini video este extrem de rară, aceasta neputându-se efectua de la sol, ”Nu se întâmplă în fiecare zi să filmăm un asemenea fenomen meteo nou, așa că sunt foarte mulțumit de rezultat, cu atât mai mult că, acum, oamenii de știință vor fi capabili să investigheze aceste furtuni neobișnuite, în cel mai mic detaliu”, a declarat Mogensen, care a petrecut 10 zile la bordul ISS, în septembrie 2015.
Sursa: techtimes.com, realitatea.net via vestibune.net
Foto: ZiareLive.ro, realitatea.net