Un smartphone bine vândut la noi ar putea cauza CANCER. Modelul este deja interzis la comercializare în Franţa

foto: Happenings

Rata specifica de absorbtie (SAR) reflectă cât de multă energie este absorbită de corpul uman în urma emisiilor radio degajate de telefoanele mobile şi alte echipamente de comunicaţii wireless, depăşirea nivelului SAR fiind considerată factor de risc pentru apariţia anumitor forme de cancer, scrie go4it.ro.

Rareori menţionat la vedere şi aproape niciodată luat în considerare la achiziţionarea unui telefon mobil, indicele SAR variază semnificativ de la un dispozitiv la altul. În general, cu cat indicele SAR este mai mic, cu atat este mai sigur acel aparat, însă un rol important îl are şi modul de folosire a dispozitivului. Spre exemplu, un smartphone folosit împreună cu accesoriu hands-free pentru desfăşurarea apelurilor telefonice este mult mai sigur de folosit decât unul ţinut la ureche. Alte obiceiuri proaste, cum ar fi presarea telefonului pe ureche în timp ce vorbim sau păstrarea telefonului în buzunarul de la pantaloni sau cămaşă pe durata călătoriilor lungi cu autoturismul poate expune organele interne la doze mari de radiaţii SAR.

Radiatiile electromagnetice pot creste riscul de cancer, însă lipsa unor studii clare in acest sens şi slaba informare în rândul publicului este exploatată de producătorii echipamentelor pentru a livra pe piaţă echipamente de comunicaţii sub-standard, care rareori sunt descoperite la timp.

Punând presiune pe verificarea mai strictă a respectării normelor SAR, autoritatea franceză de certificare a echipamentelor pentru comunicaţii radio (ANFR) a verificat în prima jumătate a acestui an 51 modele smartphone, dintre care numai 43 au trecut testele SAR.

Două dintre cele opt dispozitivele neconforme au primit ordin de interzicere de la vânzare pe teritoriul Franţei şi rechemarea tuturor exemplarelor ajunse la consumatori. Acestea sunt modelul Orange HAPI (deja înlocuit cu modelul HAPI 2 în oferta Orange România) şi NEFFOS X1 TP902 (încă disponibil la vânzare în oferta unor magazine din România).

Pe lista dispozitivelor neconforme în privinţa normelor de radiaţii SAR mai intră şi telefoanele Huawei Honor 8 (2.11W/Kg), Echo Star Plus (2.05W/Kg), Alcatel PIXI 4-6inch (2.04W/Kg), Wiko Tommy 2 (2.46W/Kg), Wiko View (2.44W/Kg). Din fericire, pentru acestea problema este rezolvabilă cu o actualizare de firmware. Însă rămâne de văzut dacă nu cumva remediul oferit vine cu alte dezavantaje, cum ar fi acoperire mai slabă în soneze cu semnal GSM deficitar.

Potrivit legislaţiei în vigoare, indicele pentru radiaţii SAR nu trebuie să depăşească pragul de 2W/kg. Însă printre cele 43 modele de telefoane mobile care au trecut testele SAR, indicele mediu de radiaţii a fost de numai 1.16W/kg, fapt ce arată că majoritatea producătorilor tratează cu responsabilitate acest aspect.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.