Unul cei mai cunoscuți medici nutriționiști români spulberă conceptul de hrănire sănătoasă: “Apucați-vă din nou de mâncat produse făcute în…”

foto: Ziarul Unirea

Într-un interviu acordat Iaromirei Popovici pentru revista Dilema Veche, unul cei mai cunoscuţi medici nutriţionişti români, spulberă din nou privind regimurile de slăbire, despre scoaterea din alimentaţie complet a unor produse, dar şi despre ortorexie, dorinţa de a mânca excesiv de sănătos.

“Avem o nouă boală: ortorexia – dorința de a mânca excesiv de sănătos. O tulburare care ține tot de sfera psihiatrică, o obsesiei. Mulți nu realizează că această dorință este tot una absurdă și denotă tot un dezechilibru emoțional, psihic. E prea multă atenție acordată mâncării, iar energia pe care o consumăm pentru aceasta e disproporționată în raport cu alte aspecte ale vieții noastre.

Paradoxal e că acest concept e unul gol. Din fericire, natura ne-a vrut mai simpli de atât în raport cu mâncarea. Produsele se împart în două categorii: comestibile și necomestibile. În momentul în care vorbim de un produs necomestibil, nici măcar nu mai e nevoie să discutăm despre el. Dar când altul e comestibil, înseamnă că e bun, sănătos. Termenul de „comestibil “nu are grade de comparație. Și, în acest context, a folosi cuvântul „sănătos “în loc de „comestibil “dă naștere unei întregi polemici. Totul ține de cantitate și de frecvență. Doza face otrava, e un concept clar în nutriție, nici un lucru nu poate fi în esență ideal sau profund dezastruos, interzis, tabu. Avem un organism fabulos construit care poate digera tot, neutraliza tot, e o chestiune de bun-simț și de respect față de corpul tău ce fel de preparate consumi.
Nu putem desființa o întreagă gamă de alimente pe criteriul, de pildă, că mezelurile sunt nesănătoase. Ele au fost concepute ca o alternativă la carne, sunt o carne mai concentrată, ca gust și ca grăsime, făcută să țină mai mult timp.

Dacă noi confundăm mezelurile cu carnea și mâncăm în fiecare zi cu sutele de grame, atunci avem o problemă și, culmea, nu neapărat una de sănătate, cât mai ales una de siluetă. Pentru că toate lucrurile astea care sunt concentrate înseamnă densitate calorică mai mare. Ar trebui să mâncăm cât mai puține produse ambalate.
În momentul în care ambalezi un produs, el e făcut să stea cât mai mult pe raft, are cu siguranță mai puțină apă, pentru că n-ar folosi nimănui. Dacă nu devenim rudimentari și nu alegem alimentele în forma lor cea mai simplă, ca apoi să le gătim, nu putem să ne supărăm că ceea ce cumpărăm e și mai gustos, și mai caloric, și mai bogat în grăsime sau în zahăr. Trebuie să fim atenți să nu le consumăm pe cele prelucrate, într-un mod nesănătos ca frecvență și cantitate. Orice lucru consumat în exces e nesănătos”, a spus dr. Bilic.

“Până acum era o chestie destul de clară: astea-s legume, astea fructe, asta-i carne, asta brânză… Dacă mâncăm în continuare produsele simple, nu e un pericol. Gătitul în casă nu e un pericol. Tocănița și ciorba nu sunt un pericol. Sau un banal orez cu lapte, ori clătite. În momentul în care mâncăm lucruri care conțin multe ingrediente, nu putem să ne dăm seama câte grame de grăsime sau de zahăr sunt într-un produs. Tu-l mănânci relaxat că-i doar un biscuit sau un covrigel și nu realizezi că, de fapt, organismul tău primește un soi de… superfood”, a mai declarat doctoriţa. “Apucați-vă din nou de produse făcute în casă. E cea mai bună investiție în sănătatea noastră. Chiar dacă mâncarea respectivă va fi mai puțin intensă ca gust. După 40 de ani trebuie să mâncăm cu 30% mai puțin decât la 20. Și să nu pierdem din vedere elementul de mișcare, tonus”, a conchis dr. Bilic, notează Dilema Veche.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.