(VIDEO) ”Bezna misterioasă” din Rusia. Explicația unei experte în meteorologie despre ciudatul fenomen

foto: express.co.uk

O expertă în meteorologie, din SUA a venit cu o explicație legată de situația bizară prin care au trecut în urmă aproximativ două săptămâni mai multe localități din Siberia.

Pe 21 iulie, în miezul zilei, s-a făcut dintr-odată noapte în nordul Yakuției. Bezna a durat câteva ore, spre spaima localnicilor, care au luat în considerare, în lipsa unei explicații oficiale, o gamă largă de ipoteze, scrie noi.md.

Unii credeau că flăcările unor incendii de proporții se apropiau de localitățile lor, în timp ce alții vorbeau despre o invazie extraterestră. Nu a fost lăsată deoparte nici ipoteza unor experimente militare.

Timp de trei ore, ulițele din localitățile Eveno-Bytantaysky și Zhygansky, situate în cea mai friguroasă regiune din Rusia, Yakuția, s-au acoperit de un întuneric gros. O nuanță gălbuie, ca a unui nor de nisip, dilua bezna la orizont.

Strania întâmplare ar putea fi rezultatul unui mix de factori, este de părere Louise Fode, expertă din cadrul serviciului meteorologic din Alaska.

Mai exact, incendiile forestiere cu care s-au confruntat în ultima vreme locuitorii din mai multe regiuni siberine și combinarea fumului cu mai multe straturi de nori ar fi putut cauza acea întunecime.

Imaginile din satelit arată cum o „bandă de nori” aflată la altitudine mijlocie și mare s-a „îmbinat cu un fum foarte dens” care părea a proveni din incendiile aflate la sute de kilometri distanță spre sud, a precizat Louise Fode.

O inversiune termică – fenomen meteorologic care se petrece la nivelul straturilor joase ale troposferei, atunci cînd aerul se răcește subit – ar fi putut determina acea densitate de beznă a smogului, a adăugat experta.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.