(VIDEO) Ce sunt de fapt nisipurile mișcătoare? Există nisipuri mișcătoare care înghit oameni?

foto: youtube.com

Multe filme western sau care au actiunea in jungla au cate o scena in care sunt implicate nisipurile miscatoare. Cineva cade in acestea si incet incet sunt trase inauntru fara nici o sansa de supravietuire (decat daca esti personaj pozitiv si iti arunca cineva in ultimul moment o funie sau o liana). Dar chiar intradevar nisipurile miscatoare inghit persoane?

Ce sunt de fapt nisipurile miscatoare?

Nisipurile miscatoare reprezinta nisip obisnuit in care o cantitate destul de mare de apa reduce frecarea dintre particule si le permite sa se miste mai rapid una peste alta. Nisipurile miscatoare se produc cand nisipul sau pamantul nisipos devine saturat de apa. In general ar trebui sa fie prezenta si o sursa care sa agite nisipul, de exemplu debitul apei unui izvor sau in unele cazuri chiar cutremurile pot transforma nisipul umed in nisip miscator.

Daca se intampla sa aluneci intru-un nisip miscator, nu e chiar totul pierdut. In filme nisipurile inghit oameni, dar in viata reala lucrurile nu stau chiar asa. Stiintific, densitatea nisipului miscator este mai mare decat densitatea corpului uman, deci ar fi imposibil ca o persoana sau un animal sa se scufunde complet in nisipul miscator.

Bazat pe principiul flotabilitatii, asta ar insemna ca ar trebui sa plutesti in nisip. In mod normal te-ai scufunda cam pana la glezna. Dar iesirea afara ar fi un pic mai complicata. Daca aplici presiune impotriva nisipului umed, acesta are tendinta de a pierde apa si de a deveni mai solid, de exemplu incearca sa ridici pur si simplu picioarele si vei avea impresia ca esti prins in beton.

Expertii precizeaza ca primul pas pentru a iesi din nisipurile miscatoare este sa nu intri in panica. Panica cauzeaza mai multa miscare care te face sa te afunzi mai mult in nisip. Apoi, incetul si cu atentie trebuie sa arunci totul ce poate adauga greutate si densitate corpului tau. Misca incet picioarele inainte si inapoi sa aduci cat mai multa apa in jurul lor. In final indreapta-te inspre margine cu miscari incete.

In anii 60 aproximativ 3% dintre filme aveau cate o scena in care cineva se scufunda in nisipuri miscatoare, fapt ce a starnit imaginatia multor oameni.

sursa: wattpad.com

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.