(VIDEO) O lecţie de viață pentru noi toţi. Un orb şi prietenul lui fără braţe au plantat 10 000 de copaci

foto: bbc.com

„Cel mai bun moment pentru a planta un copac a fost acum 20 de ani. Următorul moment este acum” – spune un vechi proverb chinezesc.

Acest lucru a fost pus în practică de doi prieteni, cărora viaţa le-a luat câte ceva: vederea şi braţele.

Destinul i-a adus împreună, iar ei s-au completat. Un nevăzător și prietenul său fără brațe au reușit performanța de a planta 10.000 de copaci, în zece ani, pe malul unui râu din nordul Chinei.

Jia Haixia și Jia Wenqi s-au cunoscut în anul 2001 și de atunci sunt de nedespărțit. Ei au decis să formeze o echipă și să realizeze un proiect pe cont propriu. Motivul este unul ușor de ghicit: niciunul dintre ei nu reușea să se angajeze, din cauza dizabilităților pe care le avea. Așadar, au hotărât să se completeze unul pe altul și după cum a declarat și Haixia: „Eu sunt mâinile lui. El este ochii mei. Suntem buni parteneri”.

Ambii au 53 de ani, iar viețile lor nu au fost deloc ușoare. Haixia a rămas orb de ochiul stâng încă din copilărie, pentru că s-a născut cu cataractă congenitală. Orbirea totală a apărut în anul 2000, în urma unui accident de muncă. De cealaltă parte, prietenul său Wenqi și-a pierdut brațele la trei ani, tot într-un accident, potrivit Daily Mail.

Hotărâți să transforme o zonă anostă și pustie într-o regiune verde, de care se pot bucura și generațiile viitoare, cei doi prieteni au cumpărat în leasing, de la Guvern, o suprafață de trei hectare, pe malul unui râu. Ei nu au fost nevoiți să plătească chirie Guvernului deoarece trăiau în condiții grele. Astfel, prin acest proiect al lor, nu numai că ajută mediul înconjurător, dar ne oferă și o lecție de viață.

Cum arată o zi din viața celor doi prieteni

Haixia și Wenqi își încep ziua de lucru la ora 7 dimineața. Cei doi ajung la lotul de pământ destul de dificil, deoarece Haixia trebuie ghidat de prietenul său. Partea cea mai grea vine în momentul în care trebuie recoltați butașii manual, pentru că nu își permit să cumpere puieți.

Haixia colectează butașii, sapă gropile și îi plantează, acțiuni pe care le realizează ghidat de prietenul său. Wenqi udă puieții, folosindu-și picioarele. Deși tot acest proces se desfășoară foarte încet, ei nu se dau bătuți și spun că vor continua să planteze copaci.

“Suntem pe picioarele noastre, reuşim să supravieţuim şi lăsăm ceva generaţiilor viitoare”, spun cei doi.

SURSA: cespun.eu

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.