(VIDEO) Fenomenul acustic ”Corul Pământului” sau mărturia vie că Terra poate ”cânta”

foto: RuSTling

Unul dintre cei doi sateliti ai misiuii Radiation Belt Storm Probe (RBSP), lansati la data de 30 august, 2012 a reusit sa capteze undele radio provenite din magnetosfera planetei noastre in ziua de 5 septembrie.

Fenomenul acustic este botezat de catre specialisti drept „corul Pamantului”.

Oamenii de stiinta stiau despre acest fenomen de ceva timp, undele sonore emise de catre magnetosfera pamantului putand fi captate usor de catre satelitii care graviteaza in jurul Terrei cu misiuni de retransmitere a undelor radio.

O echipa constituita din specialisti de la Universitatea din Iowa si Goddard NASA Space Flight Center, a obtinut performanta de a crea o inregistrare sonora, care contine sunetul emis de “corul Pamantului, astfel incat sa putem asculta cu totii Glasul Mamei noastre Geea.

Profesorul Craig Kletzing, de la Universitatea Iowa, este seful echipei mai sus amintite. Grupul de specialisti supravegheaza ansamblul complex de instrumente stiintifice de la bordul satelitilor RBSP.

Profesorul Kletzing a explicat ca sunetele au fost emise de particulele incarcate energetic din straturile superioare ale magnetosferei Pamantului, inainte ca acestea sa fie prinse in miscarea generata de campurile circulare de radiatii din jurul planetei.

Sateliti RBSP, utilizati de echipa, graviteaza in jurul Pământului pe orbite eliptice, la distante care variaza intre 375 şi 20.000 de mile.

Scopul principal al acestei misiuni este aprofundarea studiilor asupre centurilor Van Allen – curenti de particule incarcate electric, aduse de vanturile solare pana in apropierea Terrei si care sunt prinse in campul magnetic terestru.

In clipul de mai jos aveti ocazia de a asculta, poate in premiera, vocea ”casei noastre”.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.