Vorbe de laut aminte ale omului de știință Natalia Bekhtereva, femeia care și-a dedicat întreaga viață studierii creierului uman

foto: Citate Impresionante
Creierul uman este un organ complex, care spune multe
Creierul- Puține lucruri știm despre creierul uman, această parte din noi care ne ghidează gândurile și toate mișcările organismului. Omul este după învățătura teologică, minte, trup și suflet. Însă oamenii de știință așa cum este și Natalia Bekhtereva au făcut din cercetarea lor o adevărată artă. Ea a combinat emoțiile unei femei cu știința și astfel ea a descoperit lucruri noi despre creierul uman. Spiritualitatea Ortodoxă ne învață că trebuie să avem grijă de emoții și de suflet. Aceasta în sensul golirii de omul vechi prin metanoia și renașterea omului nou, în Iisus Hristos. În învățătura teologică Ortodoxă, nimic nu este lăsat la voia întâmplării, nimic nu este fără sens, nimic nu este întâmplător, totul este parte din planul lui Dumnezeu.
Trupul ca și creierul au fost create de Dumnezeu
Dacă stăm bine să cugetăm, creierul a fost creat de Dumnezeu și la fel și știința, pe care nu o putem nega oricât de credincioși am fi. Dar în aceeași măsură trebuie să avem în vedere credința, ca scop și ca mijloc de a trăi în societate.
Deși societatea în care trăim este o societate profană, bazată pe știință, aceasta este bazată și pe reguli sociale și legi care la un moment dat ajung la colaps. De ce există sărăcie? de ce există copii care nu au ce mânca și nu au posibilitatea să meargă la studii?
La un moment dat, fiecare dintre noi ne întâlnim cu transcedentalul
După cum bine știm, un om cu studii este un om care știe să se descurce prin hățișul vieții și are probabilitatea de a avea succes. Toate astea se întâmplă pentru că nici un sistem nu este perfect. Nici știința pe care o studiem în școlile de bază și mai apoi în universități, nu ne poate da răspunsuri decât într-o anumită măsură. Și de aici intervine transcedentalul ( așa cum spunea istoricul religiilor Mircea Eliade), religia și Relația personală cu Dumnezeu. Dacă întrebi o femeie de știință de unde a primit toate răspunsurile pe care le-a căutat ani de zile, o parte infimă din ea va ști că ele i-au fost date în dar. Atunci ajungem la aforismul bine întipărit în filozofia lumii: Nihil sine Deo.
Natalia Bekhtereva este academician si directorul Institutului Creierului Uman din Rusia, femeia care si-a dedicat intreaga viață studierii creierului uman.
Vorbe de duh ale omului de știință, Natalia Bekhtereva
“Impactul cel mai frecvent și semnificativ asupra stării de sănătate a creierului uman îl au emoțiile”.
“Plimbările sau orice tip de mișcare sunt cel mai bun remediu împotriva tulburărilor emoționale”.
“Un echilibru educat al emoțiilor, mândria rezonabilă și perseverența – sunt cele mai importante condiții pentru realizarea deplină a talentului”.
“Dacă oamenii ar fi fost sănătoși, mai puțin deprimați sau supraexcitați din cauza problemelor, atunci potențialul creativ al omenirii ar crește semnificativ. În special acum în faza de creștere al fluxului informational”.
“Deseori mă gândesc la creier ca la un organism separat, “o ființă într-o ființă”. Creierul se protejează singur de avalanșa de emoții negative. Când mi-am dat seama de acest lucru, m-am simțit de parcă aș fi găsit o perlă”.
Dincolo de limite…
“Întotdeauna am vrut să privesc dincolo de limite, să fiu acolo unde nu a mai fost nimeni, să înțeleg ce-l face pe om – om”.
“Apropo, ştiai că în creierul tău există un detector de erori? El îţi amintește – “nu ai stins lumina în baie”, îţi atrage atenție asupra expresiilor greșite şi propune altor părți ale creierului să le analizeze, ce se ascunde în spatele greșelii – ironie, lipsa de cunoștințe sau neglijența vorbirii rapide a cuiva? Doar eşti om, trebuie să știi și să înțelegeți nu unul, ci mai multe planuri”.
“Se pare că atunci când cineva spune “după tot prin ce am trecut, am devenit o altă persoană” şi are dreptate, deoarece a fost reconstruită toată munca creierului, chiar și unele centre s-au mutat”.
“Ne luptăm cu viața și ne gândim: vom obține un premiu, vom cumpăra un apartament, o mașină, vom obține un loc de muncă bun și toți vor fi mulțumiți. Însă ţi se va întipări în minte momentul în care tata, tânăr, cânta un vals la pian, iar tu – te roteai, te roteai după muzică, ca o frunză de toamnă”.
sursa: radiojurnalspiritual.ro